08-04-2010, 13:24
LICZNIK CRIVIT z LIDL'a
(do kupienia od 8 kwietnia, czwartku, 2010 r.)
(do kupienia od 8 kwietnia, czwartku, 2010 r.)
Skuszony niską ceną (22,99 PLN) i rozbudowanymi możliwościami kupiłem sobie do mojego "holendra" licznik w Lidl'u :mrgreen: Poniżej opis:
FUNKCJE
Jak widać sporo różnych mniej lub bardziej ciekawych. Porównując z firmowymi (dużo droższymi) licznikami Sigma 1106 i Sigma 1606 wygląda ciekawie.
Kilka uwag:
- Funkcje dla 2 rowerów. Fajnie, ale nie można dostać osobno drugiej podstawki pod licznik, czyli żeby zastosować go na drugim rowerze trzeba wszystko przekładać (magnes, okablowanie). Więc funkcja raczej nieprzydatna.
- Kalorie... moim zdaniem niepotrzebny bajer, ale moja narzeczona jest tym zachwycona :mrgreen:
- Podświetlenie - bardzo przydatne, w Sigmie dopiero w modelu 1606. Tutaj uruchamiana przyciskiem z tyłu licznika.
- Temperatura - w Sigmie dopiero w modelu 1609 (wersja 1606 na rok 2010).
W zasadzie jeśliby porównać z Sigmą, to Crivit ma więcej ciekawszych funkcji niż model Sigma 1106. Do Sigmy 1606 brakuje mu głównie licznika kadencji...
WYKONANIE
Sam wygląd licznika jest całkiem przyzwoity.
Mniej zaufania budzi podstawka mocująca - zrobiona w stylu podstawek do starej wersji liczników Sigma (czyli wsuwana od przodu w kierunku tyłu roweru). Biorąc pod uwagę fakt, że obydwa przyciski sterujące są od strony rowerzysty, to po pewnym czasie może nastąpić samoczynne wypadanie licznika w momencie naciskania przycisków (tak miałem kiedyś właśnie w starej Sigmie). Oczywiście wystarczy odpowiednio przytrzymać licznik w czasie przełączania funkcji i tego problemu nie będzie...
Wyświetlacz jest nieco mniejszy niż w licznikach Sigma:
Wyświetlacz w Sigmie ma 3 linijki (1. prędkość; 2. opis wybranej dolnej funkcji; 3. dolna funkcja - np. dystans).
W przypadku licznika Crivit mamy dwie linijki. Górna to prędkość, na dolnej wyświetlane są poszczególne funkcje. Jest o tyle niewygodna, że po wybraniu funkcji najpierw przez jakieś 3 sekundy wyświetlana jest jej nazwa, a dopiero potem pokazuje się faktyczna wartość (np. dystans, zegar itp.)
Licznik ma dwa przyciski + podświetlenie. W Sigmie 1606 są cztery przyciski - co powoduje dużo szybszą i intuicyjną obsługę.
MONTAŻ podstawki odbywa się nie za pomocą znanych z innych liczników gumek, tylko plastikowych zacisków (w zasadzie jednorazowych)
INSTRUKCJA OBSŁUGI LICZNIKA
Dołączana jest polska dokładna instrukcja obsługi.
SKAN dostępny tutaj:
Strona 1 instrukcji obsługi
Strona 2 instrukcji obsługi
PODSUMOWANIE
Nie mam pojęcia jak licznik będzie się sprawdzał w praktyce, jak z jego wytrzymałością, wskazaniami temperatury itp. Licznik objęty jest 3-letnią gwarancją.
Po kupnie licznika chwilę się nim pobawiłem - i kupiłem jeszcze takie dwa :-) (dla rodzinki i narzeczonej). Jak dla mnie to brakuje mu tylko licznika kadencji...
Aha, jeszcze jedno. NIE PRACUJĘ W LIDL'u ANI W ŻADEN SPOSÓB NIE JESTEM ZWIĄZANY Z TĄ FIRMĄ :->