Witam. Otrzymałem mały zastrzyk gotówki ok 400zł i chcę coś za nie zakupic do roweru. I tu proszę was o radę i opinię czy warto. Kandydaci do wymiany:
- korba Deore 2009 najechane ok 1200 km stan bdb. Wymiana na SLX nowy bądź używany.
- amor St XCR najechane tyle co korba stan również bdb. Wymiana na coś lepszego do 400 zł.
- zakup butów spd bo pedały już mam.
- kenda K-849, stan db. Wymiana na coś lepszego do 70 pln sztuka.
To chyba wszystko bo reszta już została wymieniona na leprze.
Wymień powietrze w dętkach na świeże, a kasę mi oddaj.
13kisiel13: może buty, skoro masz pedały. bo po co Ci same pedały SPD?
anodamian: a zarób sobie, a nie od kolegi próbujesz wyciągać
Też uważam, że warto kupić buty spd, skoro masz już odpowiednie pedały, a do tego jeszcze możesz kupić nowy łańcuch albo dwa i jeździć na zmianę, aby nie zajechać napędu za szybko.
Zgadzam się z mindexem i holdenem, najrozsądniejszym wyborem raczej będą buty SPD. Korba posłuży Ci jeszcze jakiś czas (szczególnie, jeśli zrobisz, jak poradził Ci holden - ze 2 nowe łańcuchy i wymienianie ich co jakieś 100-200 km zdecydowanie przedłuży żywotność korby i kasety), a za ~400 zł z amorem nie zaszalejesz...
Co do zakupów: bierz buty, albo poluj na jakiegoś używanego amora, chociaż uważam, że buty będą lepszym pomysłem, tymbardziej, że nie będziesz miał zamrożonej kasy w pedałach ;-)
[OT]
msl napisał(a):ze 2 nowe łańcuchy i wymienianie ich co jakieś 100-200 km
Co?? To kurcze niektórzy na tym forum musieliby wozić na jednodniowe wyjazdy ze sobą drugi łańcuch w kieszeni :-P Z tym dystansem to chyba lekko przesadzone? Ja słyszałem że co 500-600km :-)
[/OT]
Zwirek napisał(a):[OT]
msl napisał(a):ze 2 nowe łańcuchy i wymienianie ich co jakieś 100-200 km
Co?? To kurcze niektórzy na tym forum musieliby wozić na jednodniowe wyjazdy ze sobą drugi łańcuch w kieszeni :-P Z tym dystansem to chyba lekko przesadzone? Ja słyszałem że co 500-600km :-)
[/OT]
Hmmm, w takim razie mamy różne źródła informacji :-P
Mi radzono przynajmniej z nowymi łańcuchami założonymi na nową korbę i kasetę tak postępować, bo łańcuchy z początku dość mocno się wydłużają.
Potem raczej bardziej sensownie będzie robić tak, jak napisałeś,
Zwirek.
Oczywiście że buty.
Amora nie kupisz lepszego za tą sumę. A korba po cholerę? Dla napisu na niej? Nie zauważysz różnicy.
Moja rada... Kup buty Shitmano za 200 coś zł w inżynierii po zniżce i potem dozbieraj do amortyzatora w stylu SR Epicon/ RS Recon. Zmiana łańucha niby coś daje, ale czytałem kiedyś testy takich rozwiązań i niespecjalnie byłą różnica. Ja osobiście nie zmieniam łańcuchów tak często i kasety (a tym bardziej tarcze z przodu mimo że są alu) chodzą bardzo dobrze.
Ile te Kendy ważą i jak Ci się na nich jeździ?
Sprawują się całkiem nieźle jak na swoją cenę. Dokładnej wagi nie znam ale tak ok 750 gram sztuka.