Forum Rowerowy Lublin
Łańcuch KMC Z 82, 8 biegów, 114 ogniw - Wersja do druku

+- Forum Rowerowy Lublin (https://forum.rowerowylublin.org)
+-- Dział: Sprzęt (https://forum.rowerowylublin.org/forum-69.html)
+--- Dział: Kupno, naprawa i konserwacja (https://forum.rowerowylublin.org/forum-18.html)
+---- Dział: Opisy, recenzje i porady przy kupnie (https://forum.rowerowylublin.org/forum-21.html)
+---- Wątek: Łańcuch KMC Z 82, 8 biegów, 114 ogniw (/thread-2983.html)

Strony: 1 2

Łańcuch KMC Z 82, 8 biegów, 114 ogniw - jaro - 28-04-2011

Zakupiłem właśnie taki łańcuch i chciałem zapytać czy ktoś ma doświadczenia z tymi łańcuchami. Pan w sklepie wyjaśniał mi, że KMC robi też łańcuchy Shimano, i że KMC są trwalsze od tych Shimano. Np KMC Z82 odpowiada trwałością Shimano HG 50. Prawda to??? Macie jakieś doświadczenia i pogląd na ten temat?

Re: Łańcuch KMC Z 82, 8 biegów, 114 ogniw - darist - 28-04-2011

Gdyby łańcuch chciałby zakupić Żyd, to pan w sklepie pewnie by powiedział, że KMC przestrzega zasad produkcji produktów koszernych :mrgreen:
Można porównywać jakiś model KMC z innym Shimano co nie oznacza, że dany model łańcucha będzie ładnie współpracował z konkretnym modelem kasety innego producenta.
Łańcuch, który kupiłeś może zatem pięknie chodzić po twojej kasecie a ktoś inny może być z tego łańcucha całkowicie niezadowolony.
Jak więc widzisz nie ma jednoznacznej odpowiedzi.
Teoretycznie (choć też nie zawsze) najlepiej współpracują elementy tego samego producenta dla siebie przeznaczone.

Re: Łańcuch KMC Z 82, 8 biegów, 114 ogniw - jaro - 28-04-2011

powiedziałem dokładnie co ja mam za sprzęt, zresztą byłem z nim w sklepie. I zasadniczo mówił mi, że to to samo

Re: Łańcuch KMC Z 82, 8 biegów, 114 ogniw - Pinky - 28-04-2011

Raczej nie masz się co martwić z obserwacji widzę że KMC zazwyczaj zgodne są z trybikami Shimano. Załóż i się przekonaj. Inna sprawa że to co mówił ten sprzedawca to lekka przesada. Oczywiście że KMC musi brać pod uwagę użytkowników osprzętu Shimano podczas testów, ale nie przesadzajmy.

Re: Łańcuch KMC Z 82, 8 biegów, 114 ogniw - truskafka - 28-04-2011

oj tak jest ze wszystkim, jak się ostatnio zapytałam o ceny kasety i łańcucha do tego tzn kasetka HG50 i łańcuch HG53 to pan powiedział ze łańcuch shimano będzie do bańki ale za to connex to ma być panaceum na bolączki tego świata wiec co kraj to obyczaj a co sprzedawca to opinia Tongue

Re: Łańcuch KMC Z 82, 8 biegów, 114 ogniw - MindEx - 28-04-2011

truskafka napisał(a):pan powiedział ze łańcuch shimano będzie do bańki ale za to connex to ma być panaceum na bolączki tego świata wiec co kraj to obyczaj a co sprzedawca to opinia Tongue

przy kupowaniu produktów (nie tylko rowerów/części etc.) należy pamiętać o podstawowej rzeczy:

sprzedawca NAJCZĘŚCIEJ poleca to, na czym najwięcej zarobi, czasem to, co nie schodzi itd.
dla sprzedawcy najważniejszy jest jego ZYSK i raczej tego nie zmienimy.

tak więc w przypadku łańcuchów może być tak, że dystrybutor Connex'a ma lepszy program lojalnościowy niż dystrybutor Shimano. Jeśli to ten sam dystrybutor, to może po prostu sprzedawca ma większą marżę na jednym i dlatego poleca ten. tekst Darka o koszerności IDEALNY w tym temacie Wink

pzdr.

Re: Łańcuch KMC Z 82, 8 biegów, 114 ogniw - Piernik - 28-04-2011

jaro napisał(a):Pan w sklepie wyjaśniał mi, że KMC robi też łańcuchy Shimano,
Zdradź kto takie bajki opowiada :lol:

Re: Łańcuch KMC Z 82, 8 biegów, 114 ogniw - truskafka - 28-04-2011

MindEx napisał(a):sprzedawca NAJCZĘŚCIEJ poleca to, na czym najwięcej zarobi, czasem to, co nie schodzi itd.
dla sprzedawcy najważniejszy jest jego ZYSK i raczej tego nie zmienimy.

tak więc w przypadku łańcuchów może być tak, że dystrybutor Connex'a ma lepszy program lojalnościowy niż dystrybutor Shimano. Jeśli to ten sam dystrybutor, to może po prostu sprzedawca ma większą marżę na jednym i dlatego poleca ten

ja o tym dobrze wiem, dlatego decyzję o zakupie takiej a nie innej części podejmuję na podstawie gruntownie zebranego wywiadu i czy mi się bardziej podoba jedna czy druga część Tongue

Re: Łańcuch KMC Z 82, 8 biegów, 114 ogniw - jaro - 28-04-2011

Piernik napisał(a):
jaro napisał(a):Pan w sklepie wyjaśniał mi, że KMC robi też łańcuchy Shimano,
Zdradź kto takie bajki opowiada :lol:

jeden z panów w sklepie za Bramą Krak. Smile

Re: Łańcuch KMC Z 82, 8 biegów, 114 ogniw - Coolman - 28-04-2011

też gdzieś czytałem o tym że KMC to odłam shimano i robią dla nich łańcuchy też , tylko już nie pamiętam gdzie to wyczytałem bo bym wkleił linka