haladinho napisał(a):1. możliwość wgrania własnych map, dowolnej skali, w postaci plików graficznych (*.jpg *.gif *.[dowolnyformatgraficzny]) tak by po wprowadzeniu współrzędnych długości i szerokości geograficznej dało sie z nich skorzystać.
Ja do czegoś takiego używam loggera GPS z bluetooth + telefonu z TrekBuddy, do którego tworzę sobie dowolne darmowe mapy w Mobile Atlas Creator (można robić atlasy z możliwością "zoomowania").
GPS z chipsetem MTK nie jest prądożerny, bateria wystarcza teoretycznie na kilkanaście godzin ciągłej pracy (nigdy dokładnie nie sprawdziłem, nigdy też nie miałem sytuacji, że mi się wyczerpała w trakcie używania). W dodatku do mojego GPS pasują popularne baterie BL-5C (niedrokie, stosowane także w niektórych telefonach komórkowych, w związku z tym można mieć zapasową).
Oczywiście najlepiej sprawdza się wtedy telefon z większym wyświetlaczem. Może być problem z bezpiecznym przyczepieniem go do kierownicy.
Pomiar danych przejazdu przedstawiany jest na bieżąco w TrekBuddy, a potem (po zapisaniu trasy na loggerze) możliwa jest także ich analiza na komputerze w dedykowanym programie.