27-02-2010, 05:51
- są duże różnice osobnicze w reakcji na mleko
- wapnia w mleku może i dużo ale niekoniecznie przyswajalnego, a mleko na kości może działać destruktywnie
- mleko stymuluje wydzielanie śluzu, który jest dobrym siedliskiem mikrobów, stąd jest niewskazane w przeziębieniach i w ich profilaktyce
- mleko jest podejrzewane o stymulowanie wyprysków na skórze, alergie, po nowotwory piersi
- sfermentowane mleko jest łatwiej przyswajalne, mniej destruktytwne
- bakterie mlekowe to chyba jedyny pozytyw w mleku ale tego wystarczy łyk, choć może zdrowsze kiszone warzywa (te znów mają za dużo NaCl)
- homogenizowane (sklepowe - może oprócz maślanki w woreczkach) mleko i przetwory coś tam źle działają w przenikaniu jelita/krew
- niewskazane jest łączenie owoców z mlekiem i jego przetworami i w ogóle z czymkolwiek
- wapnia w mleku może i dużo ale niekoniecznie przyswajalnego, a mleko na kości może działać destruktywnie
- mleko stymuluje wydzielanie śluzu, który jest dobrym siedliskiem mikrobów, stąd jest niewskazane w przeziębieniach i w ich profilaktyce
- mleko jest podejrzewane o stymulowanie wyprysków na skórze, alergie, po nowotwory piersi
- sfermentowane mleko jest łatwiej przyswajalne, mniej destruktytwne
- bakterie mlekowe to chyba jedyny pozytyw w mleku ale tego wystarczy łyk, choć może zdrowsze kiszone warzywa (te znów mają za dużo NaCl)
- homogenizowane (sklepowe - może oprócz maślanki w woreczkach) mleko i przetwory coś tam źle działają w przenikaniu jelita/krew
- niewskazane jest łączenie owoców z mlekiem i jego przetworami i w ogóle z czymkolwiek