Wg mnie kupno tego gianta w rozmiarze M pod wzrost 185cm to duży błąd. Już pomijając fakt że jak Ci pęknie przy zacisku od za bardzo wysuniętej sztycy to i tak nie uznają gwarancji. Mam taki sam wzrost i dopiero przy rurze podsiodłowej 508mm mogłem bezpiecznie wysunąć sztycę na dobrą wysokość (750mm od suportu do prętów siodła), a to i tak ze sztycą 400mm.
Trancy wydają się takie wysokie bo mają wyjątkowo długą główkę (165mm). Długie są po części dlatego że mają duży kąt rury podsiodłowej przez co siedzisz na rowerze bardziej z przodu.
Ja podobnie jak Kuba jestem dość sceptycznie nastawiony do Maestro i innych cudownych pomysłów. Oczywiście bym takim nie pogardził
Nawet byłem bliski zakupu ale jednak nie moge się przekonać do ich wyglądu, a inne VPP są już zdecydowanie za drogie (mowię o samych ramacha, nowego Tranca z RP2 mogłem mieć za 500€ z Niemiec).
Jakbyś już się na coś zdecydował to również chętnie dołączyłbym się do testu porównawczego. Obecnie mam Cuba ams100 z foxem rp23.
A właśnie - jak będziesz miał możliwość wyboru to unikaj foxa float r. Możliwość właczania/wyłączania platformy bardzo się przydaje, bo włączona jednak zabiera troche czułości a w floacie R jest permanentna.
Co do bujania horstów - u siebie tego nie odczuwam. Ale wiem że z wyłączoną platformą lekko buja bo damper jest w zasięgu wzroku