13-11-2011, 19:54
W sobotę postanowiłem wykonać konserwacje swojego rowerka Kellysa Madmana. Zacząłem od przedniego koła. Demontaż piasty, benzyna ekstrakcyjna, smar, montaż, później regulacja hamulca tarczowego - jeden z tłoczków był zapieczony i nie pracował prawidłowo, przez co nie mogłem zlikwidować ocierania tarczy o klocki. Kolejno widelec, łańcuch, kaseta, i doszedłem do piasty tylnej- demontaż, czyszczenie w benzynie, patrzę a tam to: KULKI 2 kulki z dziewięciu zniszczone całkowicie. Jak żyje tyle lat i pracowałem w zakładzie mechanicznym nie spotkałem się z takim czymś. Z reguły to pierwszym elementem zużywanym się w łożyskach są łoża po których lub w których pracują kulki, wałeczki, ... . Podejrzewam, że od nowości były założone kulki z wadą. Shimano nie popisało się.
Dodam że kulki siedziały w piaście DEORE FH-M525 nic rewelacyjnego ale grupa DEORE do czegoś zobowiązuje. Przebieg roweru to około 4 tyś km.
Wie ktoś czy są do kupienia takie kulki luzem?
Dodam że kulki siedziały w piaście DEORE FH-M525 nic rewelacyjnego ale grupa DEORE do czegoś zobowiązuje. Przebieg roweru to około 4 tyś km.
Wie ktoś czy są do kupienia takie kulki luzem?