Podzielę się moimi doświadczeniami , ja do górala mam drugi komplet kół na których są opony detonator 26x1.25 kevlar i jest jak najbardziej ok.,( nie uznaje zakładania i zdejmowania opon bo często wtedy sie je uszkadza a poza tym czas , właściwe ułożenie sie opony na obręczy...) co do zakładania jeszcze cieńszej opony do roweru górskiego gdzie zazwyczaj obręcz ma szerokość po zewnątrz 19-21mm mogę powiedzieć tak tym razem koło 28 cali rower typu cross i opona szosowa 700x23 i nie sprawdziło się ( nie wiem jaka była szerokość obręczy) , w każdym razie po założeniu i napompowaniu obręcz była minimalnie szersza od grubości opony i taka kombinacja sprawiała że opona była bardzo „rozlana” taka niska w obręczy i jakakolwiek nierówność , a przecież tego się nie uniknie sprawiało że były dobicia do obręczy i cięło dętki na potęgę tak, że w sumie totalna porażka . Myślę że nie ma co przesadzać z tą szerokością , lepiej mieć trochę grubszą i cięższą ale spokojnie jeździć niż co 5min zatrzymywać się i łatać dętkę, w najlepszym przypadku.
Piotrek