Strony (8):    1 ... 3 4 5 6 7 8   
KrzysiekP   04-09-2012, 15:52
Ja osobiście polecam :
http://www.dealextreme.com/p/t6-xml-t6- ... -set-94182
Mam taki wynalazek świeci lepiej niż samochodowy reflektor działa 3-4h

"Czy posiadanie całej wiedzy świata,najlepszych trenerów i sprzętu zapewni ci złoty medal ?
Nie ,ale brak tych rzeczy może być powodem dla którego złotego medalu nie zdobędziesz"
Chris Carmichael
Bigos   04-09-2012, 16:26
Ja posiadam taką: Mactronic Noise (link do Allegro).
Pełny zestaw, akumulator, ładowarka, więc nic nie trzeba dokupować. Jedyna wada, że jeśli się chce dodatkowy akumulator to nie może być dowolny tylko jest specjalny do tej lampki. Świeci ostro, testowana w terenie w nocy.
Niestety trochę droższa niż zakładane 150zł, ale skoro koledzy umieszczają tu propozycje Bocialarki (która z kompletem akcesoriów wychodzi powyżej 200zł) to i ja dorzucam własną Wink
gelos   04-09-2012, 23:00
Latarka UltraFire WF-501B XM-L U2 SMO 800lm 5trybów

myślę, że ta spokojnie wystarczy, miałem ją, niektórzy widzieli jak świeci, zmieniłem na niby lepszą...

Grzegorz
Mediana   05-09-2012, 01:00
Hey,

Wrzucam ten post może się komuś przyda przy budżecie ok. 200 zł.

Ja zaproponuję zakup latarek od: bociana, cafela(grega) i upka.
Każda z nich jest warta każdej złotówki, a mają tę zaletę, że są lepiej wykonane od lampek z np. dealextreme w sensie elektroniki, odprowadzenia ciepła i co najważniejsze dopasujemy sobie sami warianty mocy, rodzaj reflektora, rodzaj diody XML, itp.
I nie mają one podanego z kosmosu strumienia świetlnego np. 1000 lm czy czasów świecenia.

Ja kupiłem od cafela (grega) latarkę Solarforce L2P na diodzie XML w wersji T5 4B (barwa światła ciepła), reflektor OP - teksturowany, wybralem tryby 5%, 30 %, 60% i 100%, do tego ładowarka WF-139 i dwa ogniwa 18650 Panasonica NCR 3100mA plus uchwyt Led Senser - całość wyniosła ok. 330 -350 zł, ale można teraz zakupić np. od upka latarkę za 140 zł, ładowarkę W 139 za ok 50 zł i dwa ogniwa Sanyo za 14 zł plus dobry uchwy Led Senser za 30 zł czyli reasumując za ok. 234 zł mamy "swiatła samochodowe " do jazdy rowerem !

A jak to świeci ?
Lepiej od częsci aut, które mnie na trasie mijają.
Strumień świetlny dla XM-L T6 wynosi 873lm bezpośrednio na diodzie i 750lm na wyjściu latarki !!
Latarka robi z nocy dzien.
Moja poprzednia lampka Sigma Pava świeciła, jak mi się wydawało nieźle, a miała tylko ok 70 lm, a kosztowała 220zł - zakup w 2010r.

Ile to świeci ?
W moim przypadku (Panasonic NCR 3100mAh) mniej więcej wygląda to tak:
100%- 1h 20min - ten tryb służy do robienia "WoW !" Smile
60% - 2h 40min
30% - 3h 50 min - w tym trybie jest bardzo dużo światła (ok. 220 lm) - dużo więcej niż w Sigmie Pavie.
5 % - ok. 22 h

Dokupiłem jeszcze 4 ogniwa Sanyo po ok. 7 zł za sztukę o pojmności ok. 2400mAh.

[Obrazek: zdjecie,600,295842,20120716,solarforce-l2p-xml.jpg]]

Pozdr.
M...

Mediana
Merida 575, 580, 903

[Obrazek: u6030y2012v3.gif]
kenubi   05-09-2012, 12:00
Zrobiłem sobie mały rekonesans. Ile by kosztowała lampka DIY z diodą dającą ~260lm (700mA) (50%/100%) - rzeczywiste światło po kolimatorze pewnie gdzieś 240-220lm i stabilizatorkach: coś w ten deseń:
1x http://sklep.ledim.pl/?misc=55 (ta ma Low VF, ważne)
2x http://sklep.ledim.pl/?misc=43
1x http://sklep.ledim.pl/?misc=69
+ profil alu, włączniczki, złączka, pudełko (baterie w sakwie na kablu), srubki etc.
wyszło 78 zł + Aku (~35) + Ładowarka (~25)
Czyli za ~140 zł można sobie samemu wydłubać niezłą lampkę - tyle że nie będzie do lansu Smile
Można sobie dokupić trzeci scalaczek (co da ~350 lm światła) ale trzeba dobrze przykleić diodę do konstrukcji by się nie przegrzewała.
Pytanie czy warto? Skoro za 200 można mieć bardzo zaawansowaną (i do lansu) bocialarkę.
bezpieka   05-09-2012, 16:10
kenubi napisał(a):włączniczki, złączka, pudełko (baterie w sakwie na kablu),

A policzyłeś jaki przekrój powinny mieć kable od sakwy do lampki, aby spadek napięcia na nich nie powodował "bezsensowności" takiego projektu. (ro x l)/ s Taki wzór ze szkoły podstawowej z fizyki. Nie to żebym się czepiał tylko sam jestem ciekaw.
renania   05-09-2012, 19:10
Dziękuję bardzo za taki odzew Smile Widzę, że mraugorzata przy okazji się sporo dowiedziała ;-)
Ja natomiast mam wrażenie, że już wiem trochę więcej, ale jednocześnie czuję się ogłupiona (jeszcze wiele rzeczy należałoby pojąć żeby w miarę orientować się w danym temacie :roll: )... a czas mnie goni :-( . Jedyną decyzję jaką do tej pory podjęłam, to zwiększenie budżetu - fryzjer może poczekać, a lampka nie, bo niewiele sezonu rowerowego mi już pozostało Wink

Będę szperała dalej i w razie gdybym znalazła kilka konkretnych typów poproszę jeszcze Was o radę :-D
kenubi   06-09-2012, 10:26
@bezpieka Bez przesady, oczywiscie nie mam na myśli krosówek telefonicznych ale wystarczy taki by mechanicznie długo pożył (z 0,5m, no ja mam sakwę niemal do kiery). Mam prądy ok. 1A. Nawet liczyć mi się nie chce (2-4 omy?), a co dopiero mówić o sensie Smile

@DoKobiet
Brać te sprawdzone, podawali ze 2 wpisy wcześniej. "Bocialarka" i jej "koledzy" to produkty, które można brać w ciemno.
Reszta to grzebanie się po necie (stracone godziny) i nie wiadomo co to będzie. Taki urok oszczędnych, chcesz zaoszczędzić to zmarnujesz kupę czasu na dochodzenia lub być może pożałujesz wyboru - tu ratuje recenzja kogoś z RL (kilka tu było podanych), jak zadowolony i cena dobra to brać. Nie musi być jakaś HIPER, 240 lm (lumenów) dwa lata temu wywoływały przecież "Ahy".
KermitOZ   06-09-2012, 11:18
kenubi napisał(a):"Bocialarka" i jej "koledzy" to produkty, które można brać w ciemno.
No jak się bierze bocialarkę, to rzeczywiście nagle się może zrobić ciemno. Mam tę lampkę, obecnie leży zepsuta a ja jakoś nie mogę się zebrać do oddania do naprawy. Problem z nią był taki, że czasem przy wstrząsach się wyłączała lub przełączała na strobo (nie tylko ja miałem ten problem, Tom także, Wawerka chyba też). No ale ja kupiłem ją w 2008, kiedy było to raczej jedyna rozsądna cenowo opcja bez zewnętrznego zasilania. Od tamtego czasu sporo się zmieniło, na rynku jest masę lampek w dobrych cenach (chociaż może i bocialarkę udoskonalili).

Obecnie testuję Mactronic Noise BPM 500L, świeci całkiem w porządku, ale niestety sporo kosztuje, chyba lepiej zainwestować w chińszczyznę...

GrzegorzMazur.pl
Go hard or die hard!
gelos   06-09-2012, 15:26
Udoskonalili, sprężyna jest mocniejsza i podobno problem zniknął Wink

Grzegorz
Strony (8):    1 ... 3 4 5 6 7 8   

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości
Polskie tłumaczenie © 2007-2025 Polski Support MyBB
Silnik forum MyBB, © 2002-2025 MyBB Group.
Made with by Curves UI.