Hey,
Wrzucam ten post może się komuś przyda przy budżecie ok. 200 zł.
Ja zaproponuję zakup latarek od: bociana, cafela(grega) i upka.
Każda z nich jest warta każdej złotówki, a mają tę zaletę, że są lepiej wykonane od lampek z np. dealextreme w sensie elektroniki, odprowadzenia ciepła i co najważniejsze dopasujemy sobie sami warianty mocy, rodzaj reflektora, rodzaj diody XML, itp.
I nie mają one podanego z kosmosu strumienia świetlnego np. 1000 lm czy czasów świecenia.
Ja kupiłem od cafela (grega) latarkę Solarforce L2P na diodzie XML w wersji T5 4B (barwa światła ciepła), reflektor OP - teksturowany, wybralem tryby 5%, 30 %, 60% i 100%, do tego ładowarka WF-139 i dwa ogniwa 18650 Panasonica NCR 3100mA plus uchwyt Led Senser - całość wyniosła ok. 330 -350 zł, ale można teraz zakupić np. od upka latarkę za 140 zł, ładowarkę W 139 za ok 50 zł i dwa ogniwa Sanyo za 14 zł plus dobry uchwy Led Senser za 30 zł czyli reasumując za ok. 234 zł mamy "swiatła samochodowe " do jazdy rowerem !
A jak to świeci ?
Lepiej od częsci aut, które mnie na trasie mijają.
Strumień świetlny dla XM-L T6 wynosi 873lm bezpośrednio na diodzie i 750lm na wyjściu latarki !!
Latarka robi z nocy dzien.
Moja poprzednia lampka Sigma Pava świeciła, jak mi się wydawało nieźle, a miała tylko ok 70 lm, a kosztowała 220zł - zakup w 2010r.
Ile to świeci ?
W moim przypadku (Panasonic NCR 3100mAh) mniej więcej wygląda to tak:
100%- 1h 20min - ten tryb służy do robienia "WoW !"
60% - 2h 40min
30% - 3h 50 min - w tym trybie jest bardzo dużo światła (ok. 220 lm) - dużo więcej niż w Sigmie Pavie.
5 % - ok. 22 h
Dokupiłem jeszcze 4 ogniwa Sanyo po ok. 7 zł za sztukę o pojmności ok. 2400mAh.
]
Pozdr.
M...