Strony (2): 1 2   
gelos   26-06-2012, 07:03
Witam,
czy te koła nadają się do grupy deore? Chodzi oczywiście o kasetę, mam zakupioną XT i chcę na nie wrzucić, aby zmienić komplet trekingowy na szosowy. No i co sądzicie o samych kołach, warto?
>>Koła<<

PS. chcę akurat te, bo użytkownik ma interesujące mnie klamki do budowanej szosy, i odrazu bym wziął: >>Klamki<<

Grzegorz
Patryk   26-06-2012, 08:31
Bębenek na shimano jest ,ale kaseta 7. Ile koronek masz w tej co chcesz założyć ?
Klamki jak klamki nie są złe ,ale trochę drogo. Ja kupiłem nowe tektro za podobną cenę.
gelos   26-06-2012, 10:21
no wlasnie 9 i nie wiem jak to się ma do tych 7...

a co do klamek, to jakie proponujesz klamki (najlepiej białe) i z wyjsciem linek do srodka baranka?

Grzegorz
Patryk   26-06-2012, 11:57
Białe to tam są tylko gumy i z tego co się orientuję można dokupić same gumy w różnych kolorach. Pytanie czy to się opłaci...
Ze swojej strony takie Ci mogę polecić. Miałem w singlu przez jakiś czas. Potem je zdemontowałem , założyłem prostą kierę i zostawiłem 1 hampel. Bardzo fajne klamki ,dobra siła hamowania i pozytywnie byłem zaskoczony jakością wykonania.
http://allegro.pl/szosowe-klamki-hamulc ... 36977.html
Tylko trzebaby poszukać gdzieś w rozsądnej cenie. ;-)
Co do kół wydaje mi się ,że 9 się nie zmieści. Z tego co pamiętam to na bębenki na 8/9/10 da się nałożyć większe kasety. Na te poniżej 8 to wejdą kasety właśnie 7 i mniej. Zresztą te koła to bez szału niby piasty 105 ,ale obręcze takie sobie. Do jakiej kwoty szukasz kół ?
piotr73   26-06-2012, 22:24
Bębenek kasety siódemki jest węższy i nie nadaję się do kasety 9-rzędowej.Kaseta ósemka , to jest siódemka + jedna koronka więcej, kaseta 9 ma szerokość taką samą jak 8 tylko ma „bardziej ściśnięte zębatki”. Tak więc manetka (klamko manetka) 7 lub 8 mogą działać zamiennie z kasetami 7 i 8 tylko się nie wykorzysta jednej zębatki na kasecie lub jednego przełożenia w manetce , do kasety 9 musi być manetka 9.
gelos   27-06-2012, 17:05
do jakiej kwoty, hm, chce kupić coś dobrego, a dużo trzeba wydać na maszynowe piasty, mam teraz deore, więc może odrazu zmienić na coś lepszego? ile trzeba wydać na taki już w miarę dobry komplet? Co polecacie? Musze coś kupić, bo na szosę się narazie z braków finansów nie zapowiada, jedynie chcę narazie złożyć tą retro miejską Wink

a klamki poszukam, dzięki za info z bębenkiem

Grzegorz
Patryk   28-06-2012, 11:25
Za jakieś 300-400zł kupisz fajne kółka na piastach maszynowych. Oczywiście mówię tutaj o używanych. Poszukaj np. Fulcrum racing 7 / 5 ew. mavic ,lub shimano wh-r500. Ze 3 miesiące temu na aledrogo poszły super koła na szytkę. Cena 300zł to była mega okazja.
Najlepiej w takim przedziale wypadają fulcrumy. I wolałbym je używane od nowych shimano. Zawsze można sobie coś złożyć ;-)
gelos   28-06-2012, 20:02
oka, jak by się coś ciekawego było proszę o info, ja pewnie nie wszystko zauważę Wink a jak nic nie znajdę to wezmę coś u Pawła...

Grzegorz
gelos   01-07-2012, 10:19
> koła 105 <
Czy warto? Do ilu?

Grzegorz
piotr73   01-07-2012, 22:01
A nie lepiej coś takiego :
http://allegro.pl/kola-szosowe-shimano- ... 84414.html
za nieduże pieniądze masz nowe wcale nie najgorsze koła.
Jeszcze jedno tylna piasta koła szosowego jest węższa od piasty do crosa , wiesz to ?
Niby jest to niewielka różnica ale zawsze , niktórym to nie przeszkadza i montują piasty wydawało by sie niekontatybilne .....
Strony (2): 1 2   

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości
Polskie tłumaczenie © 2007-2024 Polski Support MyBB
Silnik forum MyBB, © 2002-2024 MyBB Group.
Made with by Curves UI.