Strony (7):    1 ... 3 4 5 6 7   
jaro   31-03-2013, 00:07
i ja dołączę swoje 3 grosze, nie jestem jakimś ostrym bikerem, zwłaszcza ostatnio, ale zaliczyłem można by rzec wszystkie rodzaje pedałów. Najzwyklejsze metalowe, potem noski, potem jeździłem na platwormach, no i wreszcie spd. Frajda z jazdy zdecydowanie największa z spd, tym bardziej jak jeździsz xc, trochę mniej się sprawdzają przy rekreacyjnym pedałowaniu na lody dookoła zalewu, ale w sumie buty można sobie do takiej jazdy inne kupić. Ja, jeżdżę w butach od specialized, za ok 250 - 300 zł (kupiłem je jeszcze u witeski). Mierzyłem też shimano w podobnej cenie wtedy, ale te od speca wygrały przez to jak leżą na stopie. But elegancko przylega do stopy, nigdzie nic nie gniecie. Fajny i przewiewny, wielokrotnie zdarzyło m się je przemoczyć, wyciągałem wtedy skarpetki (w boczną kieszeń plecaka) a buty na gołej stopie leżały nadal jak ulał Smile a po ok godziny były znowu suche.

lizanie jest dobre...lodów
yorki   31-03-2013, 21:59
no to jeszcze moje 3 grosze (czy ktoś liczy te pieniądze ?)
Oświadczam, że w wieku 50+ założyłem po raz pierwszy pedały zatrzaskowe i pomimo kilku (2 ?) śmiesznych ale niebolesnych wywrotek - Nie wrócę do pedałów platformowych...
Przyjemność z jazdy tzn. komfort, pocucie siły i bezpieczeństwa jest wg mnie o wiele większa, a obawa przed SPD IMHO wynika tylko i wyłącznie ze strachu przed skrępowaniem, ograniczeniem swobody itp.
(powyższe dotyczy MTB)

Pierwsza moja próba z klikami do szosy skończyła się szybko zjazdem na du*** po schodach zaraz po wyjściu z mieszkania i jak na razie waham się co dalej.
roskxc   07-04-2013, 14:52
reasumujac, kupowac 520 ? czy dolozyc pare zl i kupic 540
slv   07-04-2013, 16:36
roskxc napisał(a):reasumujac, kupowac 520 ? czy dolozyc pare zl i kupic 540

zainwestuj w dobre buty, bo one są najważniejsze :-> i weź sobie na początek 520, jak szkoda Ci kasy lub ew. masz ograniczony budżet. pamiętaj BUTY są najważniejsze.
KermitOZ   07-04-2013, 17:45
Dokładnie, kup 520, ale na buty nie żałuj, im sztywniejsza podeszwa, tym lepiej.

GrzegorzMazur.pl
Go hard or die hard!
roskxc   07-04-2013, 23:28
no to zamawiam 520 Smile ale buty chyba trzeba pomiezyc, skupic sie na shimano ?
slv   08-04-2013, 00:09
roskxc napisał(a):no to zamawiam 520 Smile ale buty chyba trzeba pomiezyc, skupic sie na shimano ?

buty KONIECZNIE musisz przymierzyć. shimano nie jest wyznacznikiem - jeżeli będą pasować/dobrze leżeć to czemu nie. pamiętaj o tym, co pisaliśmy wyżej, dodaj sobie do tego również wentylację (jazda w lecie) i pamiętaj, że będziesz w tych butach robił ... kilometry ;-)
yoshko   08-04-2013, 00:44
Jestem wyjątkowy, więc swoje pierwsze i jak na razie obecne buty kupiłem na allegro.Prosze nie brac ze mnie żadnego przykładu Big Grin
Bigos   08-04-2013, 12:29
yoshko napisał(a):Jestem wyjątkowy, więc swoje pierwsze i jak na razie obecne buty kupiłem na allegro.Prosze nie brac ze mnie żadnego przykładu Big Grin
Ja zrobiłem tak samo. Są idealnie dopasowane i wygodne. Także sugeruję nie brać ze mnie przykładu Tongue
darist   10-08-2013, 21:36
darist napisał(a):Za jakiś czas wróce do dyskusji i powiem czy pozostałem przy SPD czy może wróciłem do platformówek.

Zgodnie z obietnicą... zmotywowany przy okazji dzisiejszą przygodą Jurka.
Myślę, że moje doświadczenia i odczucia będą rzetelne... nie pisane pod wrażeniem chwili ale po przejechaniu 2K w różnym terenie i przy różnych warunkach pogodowych.

Zacząłem od... schowania bloków do sakwy i wyjazdu poza miasto :-D
W lesie przykręciłem bloki do butów a pedały wyregulowałem max. na "-"
I tak zaczęła się moja jazda "na uwięzi".
W podmokłym terenie (po długiej zimie) oraz przy leśnych przeszkodach (gałęzie, korzenie itp) doceniłem możliwość szybkiego (intuicyjnego) podparcia się zarówno lewą, jak i prawą nogą.
Czasami sam dziwiłem się jak to się stało, że nie zaliczyłem bliskiego kontaktu z błotem :lol:
Po "terenowych" doświadczeniach miejska jazda odbyła się bez problemów.
Zapominałem, że jestem w blokach i odbywało się to bez żadnych niespodziewanych incydentów.
Jedyny beton jaki w tym roku "zaliczyłem" nie miał nic wspólnego z SPD.
Przy okazji: pięknie się wypiąłem zanim poczułem efekt bliskiego kontaktu z twardym podłożem :mrgreen:
Z czasem można sobie pozwolić na delikatne przesunięcie regulacji w kierunku "+"
:mrgreen:
Być może miałem więcej szczęścia niż Jurek... o śpiącej Gosi nie wspominając :mrgreen:

Ogólnie gdybym chciał podsumować moją przygodę z SPD...
Tak już pozostanie i tego nie zmienię... temat do ponownego przemyślenia przez Mariusza (mariobiker).
Ogólne odczucia mógłbym określić "jest moc"... aż strach pomyśleć co teraz zacznie Jurek wyprawiać :mrgreen:
Jadę szybciej... albo dalej... i nie czuję takiego zmęczenia/obciążenia jak przy platformach (wyrażam osobiste odczucie).

I jeszcze jedno...
Bardzo proszę poważnie potraktować uwagi Grześka (KermitOZ) przewijające się w różnych tematach, dotyczące butów:
SĄ BARDZO WAŻNE :!:
Noga + but + pedał ma tworzyć jedną całość.
Prawidłową sylwetkę i właściwe rozłożenie siły.
Oczywiści do tego wymagane są jeszcze inne ustawienia :-D

Podsumowanie: POLECAM Idea :-D

Darek  -  Easy Rider 
DOBRZE, ŻE JESTEŚCIE  Smile 
Strony (7):    1 ... 3 4 5 6 7   

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości
Polskie tłumaczenie © 2007-2025 Polski Support MyBB
Silnik forum MyBB, © 2002-2025 MyBB Group.
Made with by Curves UI.