darist napisał(a):Za jakiś czas wróce do dyskusji i powiem czy pozostałem przy SPD czy może wróciłem do platformówek.
Zgodnie z obietnicą... zmotywowany przy okazji dzisiejszą przygodą Jurka.
Myślę, że moje doświadczenia i odczucia będą rzetelne... nie pisane pod wrażeniem chwili ale po przejechaniu 2K w różnym terenie i przy różnych warunkach pogodowych.
Zacząłem od... schowania bloków do sakwy i wyjazdu poza miasto :-D
W lesie przykręciłem bloki do butów a pedały wyregulowałem max. na "-"
I tak zaczęła się moja jazda "na uwięzi".
W podmokłym terenie (po długiej zimie) oraz przy leśnych przeszkodach (gałęzie, korzenie itp) doceniłem możliwość szybkiego (intuicyjnego) podparcia się zarówno lewą, jak i prawą nogą.
Czasami sam dziwiłem się jak to się stało, że nie zaliczyłem bliskiego kontaktu z błotem :lol:
Po "terenowych" doświadczeniach miejska jazda odbyła się bez problemów.
Zapominałem, że jestem w blokach i odbywało się to bez żadnych niespodziewanych incydentów.
Jedyny beton jaki w tym roku "zaliczyłem" nie miał nic wspólnego z SPD.
Przy okazji: pięknie się wypiąłem zanim poczułem efekt bliskiego kontaktu z twardym podłożem :mrgreen:
Z czasem można sobie pozwolić na delikatne przesunięcie regulacji w kierunku "+"
:mrgreen:
Być może miałem więcej szczęścia niż Jurek... o śpiącej Gosi nie wspominając :mrgreen:
Ogólnie gdybym chciał podsumować moją przygodę z SPD...
Tak już pozostanie i tego nie zmienię... temat do ponownego przemyślenia przez Mariusza (mariobiker).
Ogólne odczucia mógłbym określić "jest moc"... aż strach pomyśleć co teraz zacznie Jurek wyprawiać :mrgreen:
Jadę szybciej... albo dalej... i nie czuję takiego zmęczenia/obciążenia jak przy platformach (wyrażam osobiste odczucie).
I jeszcze jedno...
Bardzo proszę poważnie potraktować uwagi Grześka (KermitOZ) przewijające się w różnych tematach, dotyczące butów:
SĄ BARDZO WAŻNE :!:
Noga + but + pedał ma tworzyć jedną całość.
Prawidłową sylwetkę i właściwe rozłożenie siły.
Oczywiści do tego wymagane są jeszcze inne ustawienia :-D
Podsumowanie: POLECAM

:-D