Strony (7):    1 ... 3 4 5 6 7   
mraugorzata   10-08-2013, 23:18
darist napisał(a):o śpiącej Gosi nie wspominając
Ale mam za to fotę z pierwszej gleby :-P
Na razie mocno rozważam przekręcenie sobie platform po wypadku (na jakiś czas). Za spd przemawia jeden, jakże istotny fakt- nie mam żadnych innych butów, będących w stanie "można jeździć", które nadawałyby się na rower :-P Z drugiej strony- nie chcę za szybko znowu w gipsie wylądować Undecided Bo z "wieku upadków" w spd jeszcze chyba nie wyrosłam :-P

Nie wiadomo, dlaczego wszyscy mówią do kotów „ty”, choć jako żywo żaden kot nigdy z nikim nie pił bruderszaftu.

M. Bułhakow, Mistrz i Małgorzata
Jurek S   11-08-2013, 10:26
Jak niektórzy wiedzą wczoraj miałem pierwszy przejazd w spd i chrzciny ;-) tychże. Poczytałem trochę tutaj co piszecie i trochę na necie i stwierdziłem, że jak na początek za mocno podkręciłem zatrzaski. Tak mocno, że trzeba było naprawdę dużej siły w palcach, żeby odgiąć zatrzask. Na filmiku zobaczyłem co to znaczy jak są poluzowane. Teraz trochę popuściłem i zobaczę jak się będzie jeździć, ale chyba wrócę do pierwotnego ustawienia bo mimo tego upadku było całkiem nieźle. No i zgodnie z sugestią Grześka, mimo że zawsze w platformach jeździłem z podbicia przesunąłem bloki do przodu. I teraz co do jazdy. W miarę jak jechaliśmy odkrywałem zalety. Przede wszystkim noga nie zlatuje na różnych wybojach. Na nierównych odcinkach to wbrew pozorom jest bardzo ważne bo stwierdziłem, ze przy platformach część energii traciłem na trzymanie stopy na pedałach. Podobne odczucie miałem na podjazdach. Po prostu się jedzie. Może uda mi się w tym tygodniu zrobić jeszcze jedną wieczorną ustawkę z trochę wiekszymi podjazdami to przyjrzę się temu lepiej. Tak naprawdę spd to jest przełamanie pewnej bariery, że się nie wypnę i brzdęknę na glebę. Na razie udało mi się to przełamać. Na jak długo zobaczymy. :-D

Gdybyś nie miał z kim pojeździć
www.forum.krmaksimum.pl
Irek   11-08-2013, 10:34
Jurek S napisał(a):Teraz trochę popuściłem i zobaczę jak się będzie jeździć, ale chyba wrócę do pierwotnego ustawienia bo mimo tego upadku było całkiem nieźle.

Moim zdaniem nie ma sensu mocno skęrać, jeżdżę z poluzowanymi maksymalnie i nigdy się nie wypiąłem gdy nie było takiej potrzeby. Łatwiej się wpiąć i łatwiej wypiąć, takie moje zdanie.
KermitOZ   11-08-2013, 13:46
Jurek S napisał(a):Przede wszystkim noga nie zlatuje na różnych wybojach. Na nierównych odcinkach to wbrew pozorom jest bardzo ważne bo stwierdziłem, ze przy platformach część energii traciłem na trzymanie stopy na pedałach.
Tak, to bardzo ważne, ale docenia się to dopiero jak się zacznie jeździć, jak ktoś nie miał z tym styczności to rzadko kiedy takie argumenty do niego trafiają.

Co do podjazdów i przyspieszeń to w porównaniu do platform to jest zupełnie inna liga Big Grin

Irek napisał(a):Moim zdaniem nie ma sensu mocno skęrać
A tutaj się nie zgodzę. Warto skręcić do najmniej na połowę mocy (zależy jeszcze jak wyrobione są bloki i jak mocna jest sprężyna). Gdy pedał wypina się za łatwo może się wypiąć, gdy się tego nie spodziewamy, np. podczas zjazdu na nierównościach, co jest bardzo niebezpieczne.

Mam nadzieję, że za Jurkiem pójdą kolejni, jak się robi kilka tysięcy kilometrów rocznie to szkoda się trzepać w zwykłych butach Wink

GrzegorzMazur.pl
Go hard or die hard!
mani_73   11-08-2013, 14:02
Czemu w tytule zostało użyte słowo "pedały"Można było jakigoś zamiennika zastosować np.punkt podparcia stopy lewej i prawej na row.,część mechanizmu napędzającego rower z jeźdźcem,albo jakoś inaczej.Dlaczego....

Dopóki walczysz,jesteś zwycięzcą
piotr73   11-08-2013, 16:04
Na początek używania spd , według mnie trzeba postawić na komfort szybkiego wypięcia , ja dodatkowo ten komfort zwiększałem psikając bloki jakimś smarem w aerozolu ( lub pedały lub to i to) , co do usytułowania bloków w stosunku do buta , też testowałem różne ustawienia i mi najbardziej pasuję blok ustawiony maksymalnie do tyłu w kierunku pięty buta …. Ale to każdy musi sam poeksperymentować i wg swoich preferencji wszystko poustawiać.
KermitOZ   11-08-2013, 16:21
piotr73 napisał(a):Na początek używania spd , według mnie trzeba postawić na komfort szybkiego wypięcia
A według mnie nie. Zaczynałem od SPD-SL, czyli szosowych i ustawiłem sobie na maksa, przez to szybko weszło mi w krew, że trzeba się wypinać Wink

piotr73 napisał(a):mi najbardziej pasuję blok ustawiony maksymalnie do tyłu w kierunku pięty buta
Innym pasuje rama 21" przy 178 wzrostu, a innym jeszcze bardziej dziwaczne rzeczy i każdy się upiera, że tak jest git. Polecam najpierw trochę teorii i mądrych książek a potem kombinowanie w praktyce i filozofowanie.

GrzegorzMazur.pl
Go hard or die hard!
popeye   11-08-2013, 17:40
KermitOZ napisał(a):Mam nadzieję, że za Jurkiem pójdą kolejni
już niedługo i ja na ustawkę przyjadę przypięty 8-)
KermitOZ   12-08-2013, 22:13
Powiem Wam, że tak kombinowałem o co chodzi z tymi Jurka SPD, skąd ta nagła zmiana itd. no nie dawało mi to spokoju. No i już wiem Wink

[Obrazek: IMAG1125j_newqsrn.jpg]

GrzegorzMazur.pl
Go hard or die hard!
MaciekNP   12-08-2013, 23:02
KermitOZ napisał(a):Powiem Wam, że tak kombinowałem o co chodzi z tymi Jurka SPD, skąd ta nagła zmiana itd. no nie dawało mi to spokoju. No i już wiem Wink
Mistrzostwo Świata!!! Big Grin

Pozdrawiam,
Maciek
Nocny Patrol
Strony (7):    1 ... 3 4 5 6 7   

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości
Polskie tłumaczenie © 2007-2025 Polski Support MyBB
Silnik forum MyBB, © 2002-2025 MyBB Group.
Made with by Curves UI.