KermitOZ napisał(a):17-17,5" będzie w sam raz, podając ten rozmiar wziąłem pod uwagę, że Ewa nie będzie się na nim ścigać. Ja mam 180cm wzrostu i jeżdżę na 18,5, który jest minimalnie za duży, po wstawieniu mostka 90mm jeździ się ok. Duże ramy są przede wszystkim długie (wysokość jest mniej istotna). Jako, że kobiety potrzebują krótszej ramy (wynika to z różnic w budowie ciała) to nawet do spokojnej jazdy 18-18,5" to zbyt dużo przy wzroście 175. Poza tym w moim przypadku zbyt długa rama była odczuwalna głównie na trenażerze, co jest raczej symulacją jazdy po płaskim i po szosie niż szaleństw w terenie ;P
Po pierwsze to Ci się tylko wydaje, że jest za duży. Ktoś Ci głupot nagadał i teraz puszczasz to w eter. ;-) Podam Ci kontr-przykład. Nawet dwa. Ja mam minimalnie poniżej 180 cm. Wcześniej jeździłem na dość krótkiej ramie 18'' z mostkiem 100 i wydawało mi się, że jest w sam raz. Po kilku latach złożyłem sprzęt na niewiele większej (18,5'') ale za to znacznie dłuższej ramie z takim samym mostkiem i dopiero teraz jest OK. Podobnie Weronika. Wcześniej miała krótki rower 18'', a teraz ma trochę dłuższy i większy (18,5''). Mimo, że wcześniej nie chciała słyszeć o zmianie to teraz nie wyobraża sobie powrotu do mniejszej i przede wszystkim krótszej ramy. Tym bardziej, że na nowej pokonuje znacznie trudniejsze zjazdy niż wcześniej bez obaw o przyszłość "jedynek". ;-)
W każdym bądź razie trzeba pamiętać, że teoria swoje a praktyka swoje. Najlepiej przymierzyć się do sprzętu przed zakupem. Upieram się jednak przy zdaniu, że 17'' będzie za mała.