Witam Wszystkich ze Sławatycz.
Dziś objechałem kontrolnie trasę rajdu (ze względu na brak czasu niestety autem).
Jutro czekam na Uczestników w Sławatyczach, przed budynkiem Urzędu Gminy. Będę na miejscu wcześniej. I Was również proszę o - w miarę możliwości - wcześniejsze przybycie.
Jeśli ktoś będzie zainteresowany zwiedzaniem Monastyru w Jabłecznej, proszę wziąć ze sobą długie spodnie do plecaka/sakwy/na bagażnik. Mnisi nie wpuszczają turystów w krótkich spodenkach i innych ubraniach nieodpowiednich dla świętego miejsca. Czyli Panie też muszą zakrywać nogi i dekolty
Jeżeli ktoś chciałby zwiedzić cerkiew prawosławną w Sławatyczach, być może będzie to możliwe (o ile jej gospodarz - Pop - będzie dysponował czasem, co postaram się potwierdzić). Dobrze by było, aby chętni na wejście do środka cerkwi zadeklarowali się wcześniej.
Nadmienię tutaj, że w obu punktach (Monastyr w Jabłecznej, cerkiew w Sławatyczach) zwiedzanie polega na wejściu i zapoznaniu się z historią klasztoru/cerkwi opowiadaną przez księdza (Popa), za co jednak przyjęło się dawać ofiarę na rzecz danej świątyni. Nie chcę organizować składki na ofiarę, ale jeśli ktoś chciałby zobaczyć te miejsca, proszę o tym pamiętać.
W Kodniu Bazylikę można zwiedzić bez ofiary, pod warunkiem, że nie odbywa się tam Msza Święta.
W razie jakichkolwiek pytań - proszę pisać w wątku lub pisać mi e-mail'e
pozdrawiam i do zobaczenia jutro
Krzysiek