makary napisał(a):zmiana biegu płynna i cicha mimo że często stoję na pedałach podczas zmiany.Kaleczysz rzemiosło, nie rób tak, serio
Zdzisław napisał(a):Wczoraj otrzymałem przesyłkę od kolegi Niemiec w której były dwa łańcuchy do roweru.Zdzisławie, to raczej ewenementem był łańcuch przygotowany na zapinkę. Z zasady jak się kupuje łańcuch to one są do zakucia. :-D
Jeden jest montowany i łączony na zapinkę a druki do zakucia.
Takie łańcuch do zakuwania pamiętam jeszcze z lat 60 tych,ale że obecnie jeszcze takie bywają to się zdziwiłem.
Czy ktoś z Was wie coś na temat tychże łańcuchów?.
Jurek S napisał(a):Z zasady jak się kupuje łańcuch to one są do zakucia. :-DNie prawda Łańcuchy Srama mają spinkę w komplecie, a Shimano nie mają. Nie wiem jak jest z pozostałymi firmami. Ja używam Srama, minusem tych zestawów jest to, że spinkę dużo trudniej zdjąć niż tę dokupioną do łańcuchów Shimano.
KermitOZ napisał(a):Nie wiem jak jest z pozostałymi firmami.Ja na początku kupowałem sporo łańcuchów innych firm (nawet nie jestem w stanie ich wymienić) i nigdy nie spotkałem sie ze spinką. Teraz kupuje Shimano. Ale jeżeli Sramy mają spinkę to się na nie przerzucę :-> . Zawsze to będzie mniej roboty bo łańcuchy Shimano nie są przygotowane pod spinkę i kawałek ogniwka trzeba wyrzucać. A jak ktoś nie ma rozkuwacza to bida.
Jurek S napisał(a):Zawsze to będzie mniej roboty bo łańcuchy Shimano nie są przygotowane pod spinkę i kawałek ogniwka trzeba wyrzucaćI tak trzeba wyrzucać, bo zazwyczaj łańcuch jest dłuższy niż potrzeba
KermitOZ napisał(a):I tak trzeba wyrzucać, bo zazwyczaj łańcuch jest dłuższy niż potrzebaNie żebym chciał na swoim postawić :-P ale ostatnio kupowałem to miał 114 (a może 116) i ledwie mi styknął. Kiedyś jak jeszcze u Pawła robiłem to prosiłem, żeby mi ździebko dosztukował. Ja lubię jak na dwójce mogę przejechać całą kasetę (9-rzęd.)