(06-05-2017, 23:03)Mariobiker napisał(a): Jeśli chodzi o cenę to bym się nie zgodził.
Tańsze będą na pewno jakieś "kowadła" ale rama na markowych (wylajtowanych) rurkach jest bardzo często droższa od alu.
Mario ale Kolega tę ramę już ma. Oczywiście gdyby chciał sobie kupić jakąś nową stalówkę na rurkach Reynoldsa lub jakąś ramę specjalnego zastosowania (sportowego lub transportowego) to cena byłaby odpowiednio wyższa.
Jeśli jednak mielibyśmy mówić o najtańszych ramach to ramy stalowe są jednak tańsze i prawdę mówiąc bezpieczniej czułbym się na tanim stalowym kowadle niż na najtańszej ramie alu.
Pamiętaj także, że ja mam nieco inne spojrzenie na sprawę. W przeciwieństwie do większości forumowiczów jestem typowym, całorocznym, ciężkim rowerzystą miejskim. Sport czy szeroko pojęta rekreacja nie bardzo mnie interesuje. Rzadko kiedy jadę na pusto, a moje sakwy są wypchane zakupami dla 5 osobowej rodziny. Nie specjalnie interesuje mnie waga roweru bo każdy kilogram to drobiazg w porównaniu z tym co rower wiezie. Prawdę mówiąc, na co dzień używam najtańszych rowerów na stalowych ramach bo się o nie nieco mniej boję jak zostawiam je gdzieś przypięte.