Pęknięta rama mbike - Wersja do druku +- Forum Rowerowy Lublin (https://forum.rowerowylublin.org) +-- Dział: Sprzęt (https://forum.rowerowylublin.org/forum-69.html) +--- Dział: Kupno, naprawa i konserwacja (https://forum.rowerowylublin.org/forum-18.html) +---- Dział: Opisy, recenzje i porady przy kupnie (https://forum.rowerowylublin.org/forum-21.html) +---- Wątek: Pęknięta rama mbike (/thread-3376.html) |
Re: Pęknięta rama mbike - MindEx - 12-07-2011 z jakiego polskiego prawa wynika to, że masz zapłacić cło? a jeśli chodzi o to, co robić: zażądać od nich wymiany pękniętej ramy na taką samą lub inną, ale nadającą się do używania z posiadanymi przez Ciebie komponentami (m. in. hamulce v-brake). to, co Cię spotyka to tak, jakbyś zareklamował wadliwego VW Passata, a ktoś dałby Ci nowego VW Transportera, dwumiejscowego, z "paką" z tyłu, bo takiego akurat mieli. paranoja jakaś. Re: Pęknięta rama mbike - suchy - 12-07-2011 MindEx napisał(a):z jakiego polskiego prawa wynika to, że masz zapłacić cło?Chodziło im o to że w świetle polskich przepisów każda rama podlega ocleniu. Nawet ta wymieniana (w ramach reklamacji). Poztym powołali się jeszcze na fakt że mineło 1,5 roku od zakupu. Jeśli usterka pojawiłaby się w ciągu 12 miesięcy wymiana byłaby bez dodatkowych kosztów. W karcie gwaranycjnej jest niestety wzmianka o 12 miesiącach. Najgorsza jednak sprawa jest z tymi hamulami, poniewaz to już spora inwestycja. Re: Pęknięta rama mbike - Coolman - 12-07-2011 suchy napisał(a):Najgorsza jednak sprawa jest z tymi hamulcami, ponieważ to już spora inwestycja. To mało powiedziane bo czekałaby cię wymiana całych kół + oczywiście zakup zestawu hamulców tarczowych co penie przewyższyłoby koszt roweru bo na "niskiej półce" raczej byś tego nie robił Re: Pęknięta rama mbike - darist - 12-07-2011 Coolman napisał(a):czekałaby cię wymiana całych kół Dlaczego kół (liczba mnoga)? Przednie hamulce mocujesz do pivotów na widelcu. Pytanie czy w ramie są pivoty na tylne hamulce? Bo możliwość montażu hamulców disc wcale tego nie musi wykluczać. Re: Pęknięta rama mbike - piotrekgp - 12-07-2011 suchy napisał(a):Poztym powołali się jeszcze na fakt że mineło 1,5 roku od zakupu. Jeśli usterka pojawiłaby się w ciągu 12 miesięcy wymiana byłaby bez dodatkowych kosztów. W karcie gwaranycjnej jest niestety wzmianka o 12 miesiącach. I klops. Nie wspominając o hamulcach. Co do opłat. To niestety ale jednak wychodzi że przedstawiciel robi wszystko co może że swojej strony dla klienta. Gdybyś oddał ramę sprzedawcy i powołał się na ustawę (klient wybiera czy ustawa czy gwarancja) to on miałby problem. I takie małe info. Sprzedawca jest odpowiedzialny 2 lata od daty sprzedaży za towar (nawet jeśli gwarancja mówi o 12 miesiącach) - tak w skrócie. Spróbuj napisać do rzecznika, albo on coś doradzi, albo może da namiary do kogoś w tym temacie. A z drugiej strony patrząc...Jak przyjmowali i nie informowali że będziesz musiał cło zapłacić i koszty przesyłki to mają problem. Bo gdybyś wiedział mógłbyś odmówić albo zrezygnować z wymiany u nich. Re: Pęknięta rama mbike - Coolman - 13-07-2011 a "kół" dlatego że trochę badziewnie by wyglądał rower w tarczami z tyłu a "V" z przodu poza tym raczej bez sensu dla producenta byłoby montowanie piwotów skoro wyposaża rower w tarcze , chyba że wypuszcza różne modele na jednej ramie różniące sie jedynie osprzętem i kolorami Re: Pęknięta rama mbike - BADEVIL - 14-07-2011 W sumie miałem nic nie pisać ale napiszę :!: Coolman napisał(a):a "kół" dlatego że trochę badziewnie by wyglądał rower w tarczami z tyłu a "V" z przodu poza tym raczej bez sensu dla producenta byłoby montowanie piwotów skoro wyposaża rower w tarcze , Coolman: raczej bezsensu to jest to co piszesz i tak się mocno zastanawiam czy piszesz dla samego pisania czy poprostu dlatego, że lubisz :?: (pytanie retoryczne). Nie opłaca się przestawiać linii produkcyjnej tylko po to aby zrobić wersję ramy z piwotami na tylnym widelcu albo bez. Producenci bardzo często wypuszczają ramy które mają możliwość montażu tarcz i Vałek. Również posiadam taką ramę i widziałem takie rozwiązania o różnych producentów w różnych rowerach z różnego przedziału cenowego. A to jak wygląda rower czasami ma drugorzędne znaczenie. Re: Pęknięta rama mbike - Coolman - 14-07-2011 bez sensu to ty rozumujesz . Chyba napisałem że nie wszystkie ramy muszą mieć te pivoty a nie ze wszystkie z tarczami ich nie mają , bo jak napisałem: "chyba że wypuszcza różne modele na jednej ramie różniące sie jedynie osprzętem i kolorami" Czytaj trochę ze zrozumieniem to nie będziesz "pisał po to żeby pisać". Bo jest wiele ram które fabrykę opuszczają właśnie bez pivotów a kolega nie sprecyzował jaką ramę mu przysłali bądź przyślą ,to też zwróciłem mu uwagę że jak dostanie taką bez pivotów to będzie zmuszony przejść na tarcze Re: Pęknięta rama mbike - BADEVIL - 14-07-2011 suchy napisał(a):To już mnie przestało martwić gorsza sprawa jest z tym iż rama która do nich przyszła jest to Wahoo z 2011 roku. I niestety te modele były tylko w wersji disc. A ja posiadam jedynie v-ki. Dosłownie kilka postów wyżej. Coolman: Istotnie masz sporo racji w pewnych tematach i tego nie kwestionuję. Problemu czytania ze zrozumieniem napewno nie mam niezależnie od tego czy "piszę dla samego pisania" :-> Poprostu irytuje mnie fakt przebijania się przez tony postów w tematach które mnie osobiście interesują. Ale to już kwestia Administracji i tego, że nie potrafi również czytać ze zrozumieniem. To by było chyba tyle w temacie Vałek i Tarcz. |