(24-07-2017, 18:01)evilsphinx napisał(a): Cześć
poszukuję jakiejś dobrej mapy topograficznej woj. Lubelskiego
Nie napisałeś najważniejszej rzeczy.
Mapy drukowanej (papierowej), do nawigacji (jakiej?) lub jeszcze może innej...
Gosia i Damian wyszli z założenia, że papierowej.
Zatem takiej mapy niestety nie ma i... pewnie nigdy nie będzie.
Województwo lubelskie w skali 1:250000 to mapa o rozmiarze ok. 70x100cm (i też całe województwo się nie mieści).
Damian napisał ile trzeba map w skali 1:100000 a przecież wypadałoby aby dobra mapa topograficzna była w skali 1:50000.
Drugim problemem są aktualizacje.
Czas przygotowania takiej mapy nie nadąża za inwestycjami drogowymi, które w ostatnich latach są spore.
Poza tym koszty przygotowania takiej mapy przestają się zwracać (chyba, że rejon popularny turystycznie).
Szczegółowe, dokładne i aktualne są najczęściej mapy Parków Narodowych i Krajobrazowych (dopóki jeszcze wszystkich drzew nie wycięli).
Samo Roztocze jest podzielone na kilka części.
Coraz częściej takie mapy są wydawane w wersji elektronicznej lub w formie pliku, który można wydrukować (ale ploter kolorowy do tanich nie należy).
Pozostaje zatem samochodowa jako "dojazdówka" i wydzielone obszary, o których wspomniałem.
Ale szykuj wtedy na regale osobną półkę bo trochę tego będzie (szczególnie gdy będziesz dokupywał aktualizację)
Kiedyś na mapach, o których wspominał Damian... markerem nanosiłem zmiany
Podstawowym źródłem do tworzenia map coraz częściej jest Geoportal.
Jeśli chodzi o mapy do urządzeń GPS to wtedy wybór zależy od samego urządzenia.
W Garminie wykorzystuję komercyjną PL TOPO (abonament) oraz darmową OpenStreetMap.
Są pewnie jeszcze różne aplikacje ale ich nie wykorzystuję do takich celów więc się nie wypowiadam.
I oczywiście na wszelki wypadek na papierze województwo i Parki Narodowe lub podobne jeśli akurat tam jeżdżę