KermitOZ napisał(a):kowalik.krzysztof napisał(a):nie rozumiem czemu nie możemy wodopojną wjechać wprost na deptak i pod ratusz.
Bo na deptaku jest zakaz poruszania się rowerem. Jeszcze tego nie zrozumiałeś?
Zacząłem przeglądać prawko lokalne... I nie zgadniecie! Zakaz jazdy rowerem po deptaku jest miejską legendą! Nie ma go* w uchwałach rady miasta od 1991 roku (
ostatni atykuł w temacie w GW jest z 2004 roku), ani w zarządzeniach prezydenta. Gdzie, więc jest? W PORD, który mówi, że:
chodnik - część drogi przeznaczoną do ruchu pieszych;
droga - wydzielony pas terenu składający się z jezdni, pobocza, chodnika, drogi dla pieszych lub drogi dla rowerów, łącznie z torowiskiem pojazdów szynowych znajdującym się w obrębie tego pasa, przeznaczony do ruchu lub postoju pojazdów, ruchu pieszych, jazdy wierzchem lub pędzenia zwierząt; (czyli droga bez pobocza (jezdnia w mieście) drogą nie jest?!, deptak chodnikiem nie jest na pewno wg powyższego, więc pewnie jest placem, o czym nie ma mowy w tej części, ale jest w dalszej...)
4.
Kierujący pojazdem, przejeżdżając przez chodnik lub drogę dla pieszych, jest obowiązany jechać powoli i ustąpić pierwszeństwa pieszemu.
5.
Przepis ust. 4 stosuje się odpowiednio podczas jazdy po placu, na którym ze względu na brak wyodrębnienia jezdni i chodników ruch pieszych i pojazdów odbywa się po tej samej powierzchni.
Tako moim zdaniem nie ma ku temu przeciwwskazań. Ponadto popełniając po drodze kilkanaście innych wykroczeń, jedno w tą jedno w tamtą (tym bardziej, że to przynajmniej nie stwarza zagrożenia bezpieczeństwa ruchu). Na koniec dodam tylko, że przecież i tak wjeżdżamy na deptak przez przejście, czyli niejako dwa wykroczenia, jak nie trzy (przejazd po przejściu, przejazd podłużny przez przejście, przejazd po chodniku
editzapomniałem o jeździe po buspasie!!!). Ustawodawca nie przewidział możliwości budowania chodników bez dróg

Myślę, że warta była by tu jakaś ankieta, ponieważ głos jednej osoby nie może blokować kilkudziesięciu innych osób w spontanicznym wydarzeniu.
* - szukane po słowach kluczowych rower*, zakaz*, krakowsk*