No to na obecną chwilę widzę taką konstrukcję:
Na alledrogo użytkownik EDIM (mam nadzieję, że ta kryptoreklama nie s powoduje jakiegoś bana).
Przetwornica: UUD357P1 (tak, wiem tylko
do 750mA ale to też nieźle jest - za 31,- (za to "tryby na kablu")
Dioda: Cree Q5 z MCPB za 25,-
Soczewka: LEDIL +/- 7* - za 8 zł (jest na stronie sklepu)
Zasilanie: mam ze 6 używanych akumulatorów Li-Ion z baterii z laptopów - oddam darmo forumowiczom za ustawkę kiedyś do lasu
Body (korpus): Kwadratowy profil (już mam kupiony) - ze 4 zł.
Jakieś tam pierdoły: ze 5,-
Mocowanie na kierę/kask we własnym zakresie.
31+25+0+4+5 = 65 zł (+przesyłka do podziału)
Na tych częściach można zrobić lampkę dosyć szczelną i tu są warianty.
Albo załadować baterię w profil i dodać przełącznik na korpusie (mniejsza szczelność)
albo wyprowadzić kabelek na ten włącznik zewnętrznie (można na kierę dać np.) i będzie dosyć szczelna kabel da się dosyć uszczelnić - oczywiście wymiana akumulatora będzie musiała wiązać się z ponownym uszczelnianiem silikonem
albo całkiem dać zasilanie po kablu z zewnątrz (to najbardziej uniwersalne rozwiązanie i chyba praktyczne).
Aaa przepraszam, jest jeden problem jeśli ktos się nastawia na Li-Ion - do tego potrzebna jest ładowaka akumulatorów Li-Ion(!,3.7v), bo mogą wybuchać! - mają absolutnie nieprzekraczalne 4.2V ładowania i musi nastąpić odłączenie po czasie, rozładowanie do max. 2.8V - ale ten sterownik (UUD357) to zabezpiecza.
To są naprawdę rozsądne pieniądze za mocną lampkę a jeszcze jest gość co kilka złoży forumowiczom za ustawkę
, przyznam, że najchetniej bym widział osoby z Lublina tak aby nie poszły "w świat" a zaprocentowały na przyszłość na naszych ustawkach.
[edit] Kurcze nie zobaczyłem, że to licytacja jest tej UUD357 - no to do wyboru na stronie sklepu (jest adres w danych użytkownika). Ale to zmienia postac rzeczy bo UP100,UOP100 i podobne nie mają zabezpieczenia przed wyładowaniem Li-Ion oraz są to "step down", czyli nie pojadą na jednym ogniwie, trzeba ~2x Li-Ion.
Czyli jednak trzeba liczyc raczej 47,- za przetwornicę :/ albo wyższe napięcie zasilania i akumulatory 2x Li-Ion "protected" lub Ni-MH 5-6 szt.
[deit2 1 gru] O, to mniej więcej tak wygląda składanie.
http://acn.waw.pl/pawelp/inne/lampka_led/index.html