12-02-2017, 13:15
12-02-2017, 13:25
Pięknie dziękuję wszystkim uczestnikom. Cieszy mnie widok nowych twarzy na imprezach RL. Frekwencja super, jak na taki mróz, ognisko się udało, tylko te pochodnie za szybko nam się wypaliły, może są jakieś elektroniczne pochodnie, takie jak elektroniczne znicze na baterie? Pomyślimy o tym za rok
Szczególne podziękowania dla Noorbiego, który odpowiadał za organizację ogniska.
Szczególne podziękowania dla Noorbiego, który odpowiadał za organizację ogniska.
12-02-2017, 13:51
Dla tych którym podeszło - obiecywany przepis na grzańca:
3/4 szkl. wody
3/4 szkl. cukru (lub 4-5 dużych łyżek miodu)
1 laska cynamonu
1 pomarańcza
10-12 goździków
750 ml czerwonego wina (w przypadku win słodkich i półsłodkich ilość cukru / miodu zredukować o 30-50%)
dodatkowo do smaku - odrobinę imbiru, kardamon i gałka muszkatołowa (tej ostatniej to naprawde niewiele) można dać świeże lub już przerobione do postaci sypkiej (przyprawy) - świeże wymagają więcej obgotowania i potem przecedzania
W garczku zalewamy wodę, cukier i przyprawy (bez goździków), doprowadzamy do wrzenia i zmniejszamy gaz - ma się lekko gotować
wlewamy uprzednio wyciśnięty sok z połówki pomarańczy i wkładamy skorupkę z pomarańczy z ponabijanymi w niej goździkami (potem nie trzeba ich odławiać) to wszystko gotujemy na wolnym ogniu około 35-45 min potem dolewamy wina (zwykłe czerwone - bron boże gotowego grzańca który już jest z przyprawami)
podgrzewamy wszystko - grzańca z winem NIE WOLNO ZAGOTOWAĆ
wyciągamy pomarańczę i laskę kory cynamonu (opcjonalnie jak ktoś ma chęć i możliwość przecedzamy żeby pozbyć się kawałków pomarańczy)
zlewamy do kubków (lub termosu) i podajemy
BON APETIT
3/4 szkl. wody
3/4 szkl. cukru (lub 4-5 dużych łyżek miodu)
1 laska cynamonu
1 pomarańcza
10-12 goździków
750 ml czerwonego wina (w przypadku win słodkich i półsłodkich ilość cukru / miodu zredukować o 30-50%)
dodatkowo do smaku - odrobinę imbiru, kardamon i gałka muszkatołowa (tej ostatniej to naprawde niewiele) można dać świeże lub już przerobione do postaci sypkiej (przyprawy) - świeże wymagają więcej obgotowania i potem przecedzania
W garczku zalewamy wodę, cukier i przyprawy (bez goździków), doprowadzamy do wrzenia i zmniejszamy gaz - ma się lekko gotować
wlewamy uprzednio wyciśnięty sok z połówki pomarańczy i wkładamy skorupkę z pomarańczy z ponabijanymi w niej goździkami (potem nie trzeba ich odławiać) to wszystko gotujemy na wolnym ogniu około 35-45 min potem dolewamy wina (zwykłe czerwone - bron boże gotowego grzańca który już jest z przyprawami)
podgrzewamy wszystko - grzańca z winem NIE WOLNO ZAGOTOWAĆ
wyciągamy pomarańczę i laskę kory cynamonu (opcjonalnie jak ktoś ma chęć i możliwość przecedzamy żeby pozbyć się kawałków pomarańczy)
zlewamy do kubków (lub termosu) i podajemy
BON APETIT
12-02-2017, 14:14
Burzy medialnej ciąg dalszy - tym razem na imprezę zapraszał Noorbi - w Radiu Centrum: http://centrum.fm/rowerowy-kulig-z-pocho...-juz-dzis/
EDYSZYN:
Rewelacyjne FOTKI od Adama (macgyver) - dzięki Adam! - znajdują się tutaj: https://goo.gl/photos/yBVR3qXa8Ui1vLSTA
EDYSZYN:
Rewelacyjne FOTKI od Adama (macgyver) - dzięki Adam! - znajdują się tutaj: https://goo.gl/photos/yBVR3qXa8Ui1vLSTA
12-02-2017, 15:16
Damianku? Teleexpress? Nie za wysoko mierzysz? Rozumiem TVN czy inny Polsat, ale obecność w TVP to istne szaleństwo
Ale ogólnie było SUPER, zapewne niedługo powtórka
(12-02-2017, 13:25)Rado napisał(a): [ -> ]Szczególne podziękowania dla Noorbiego, który odpowiadał za organizację ogniska.Chciałam zgłosić drobną nieścisłość! Ten oto rowerowy SKAUT, porzucił Truskafkę i mnie z dwoma zapalniczkami i Manim i kazał sobie radzić, więc myślę, że można mu przyznać zasługi jedynie w 99%
Ale ogólnie było SUPER, zapewne niedługo powtórka
12-02-2017, 15:48
(12-02-2017, 15:16)katka napisał(a): [ -> ]Damianku? Teleexpress? Nie za wysoko mierzysz? Rozumiem TVN czy inny Polsat, ale obecność w TVP to istne szaleństwo
(12-02-2017, 13:25)Rado napisał(a): [ -> ]Szczególne podziękowania dla Noorbiego, który odpowiadał za organizację ogniska.Chciałam zgłosić drobną nieścisłość! Ten oto rowerowy SKAUT, porzucił Truskafkę i mnie z dwoma zapalniczkami i Manim i kazał sobie radzić, więc myślę, że można mu przyznać zasługi jedynie w 99%
Ale ogólnie było SUPER, zapewne niedługo powtórka
Ale zapalniczkę zostawił - miał gest, a co
No i gdyby nie nasze pochodnie (przynajmniej to co z nich zostało) to byśmy na ten ogień do dziś czekali ....
12-02-2017, 18:02
Ten głos to na pewno Noorbi ? Przeszedł mutację czy co ?
12-02-2017, 21:49
(12-02-2017, 15:16)katka napisał(a): [ -> ]Damianku? Teleexpress? Nie za wysoko mierzysz? Tongue Rozumiem TVN czy inny Polsat, ale obecność w TVP to istne szaleństwo WinkAkurat tutaj nie miałem na myśli odniesień do konkretnej stacji i podtekstów Teleexpres jako szybki program informacyjny
12-02-2017, 21:59
(12-02-2017, 15:48)sobol napisał(a): [ -> ](12-02-2017, 15:16)katka napisał(a): [ -> ]Damianku? Teleexpress? Nie za wysoko mierzysz? Rozumiem TVN czy inny Polsat, ale obecność w TVP to istne szaleństwo
(12-02-2017, 13:25)Rado napisał(a): [ -> ]Szczególne podziękowania dla Noorbiego, który odpowiadał za organizację ogniska.Chciałam zgłosić drobną nieścisłość! Ten oto rowerowy SKAUT, porzucił Truskafkę i mnie z dwoma zapalniczkami i Manim i kazał sobie radzić, więc myślę, że można mu przyznać zasługi jedynie w 99%
Ale ogólnie było SUPER, zapewne niedługo powtórka
Ale zapalniczkę zostawił - miał gest, a co
No i gdyby nie nasze pochodnie (przynajmniej to co z nich zostało) to byśmy na ten ogień do dziś czekali ....
No cóż, zapalniczki musiałyśmy sobie nakminić same, bo Pan Harcerz przyjechał rozpalać ognisko bez źródła ognia.....
Pochodnie uratowały sytuację, bo nawet ogień z zapalniczek uznał, że jest za zimno, żeby płonąć
12-02-2017, 23:07
Było zacnie, grzane wino pierwsza klasa!